T.T.T.
04/11/2021

El seu expedient acadèmic, l’experiència i un projecte professional sobre recuperació de vinyes velles de varietats minoritàries l’han fet mereixedor d’aquest guardó.

Recuperar i replantar terrenys familiars amb empelts de vinyes velles de varietats locals minoritàries del camp de Tarragona és l’objectiu central del projecte de Pol Sancho. L’enòleg, recent graduat per la URV a la promoció 2019-20, ha estat el guanyador del Premi Jaume Ciurana d’Enologia, que enguany commemora la seva 20a edició i que es va atorgar ahir dimecres 3 de novembre en un acte al Paranimf de la Universitat.

Durant l’acte, el director de la publicació La Semana Vitivinícola, Salvador Manjón, va pronunciar una conferència sobre la importància d’aplicar el coneixement a l’hora de fer difusió de la cultura del vi. També es va projectar un vídeo d’homenatge al 20è aniversari d’aquest guardó.

El premi Jaume Ciurana és un reconeixement a l’expedient acadèmic de la persona premiada, la seva experiència en el món de l’enologia i el projecte professional al que destinarà els diners del guardó. En aquest cas, el guanyador, a banda de continuar consolidant-se com a enòleg al celler que la seva família té a Puigpelat, s’ha plantejat l’objectiu d’impulsar un projecte propi centrat a “recuperar varietats locals actualment molt escasses al Camp de Tarragona que poden aportar valor i un tret diferencial que no es trobaria en altres DO, com les varietats blanques Subirat Parent, Cartoixà Vermell i Vinyater, que actualment tant sols suposen un 0,53% dels blancs, tot i poder-se fer bons vins amb elles”, va explicar.

Segons Pol Sancho això també ho pot fer amb les varietats negres: “La majoria de les que que trobem són Ull de Llebre, Merlot i Cabernet Sauvignoon, però el Garrut, sinonímia de Monastrell, varietat treballada arreu dels Països Catalans, té molt bona adaptació i bona resistència a les malalties, i en canvi només n’hi ha 6,6 hectàrees plantades”, afirma.

L’enòleg es mostra convençut que cada cop es valora més el producte local, per això considera que “potenciar aquestes varietats i fer-ne divulgació és un bon camí a seguir, sobretot perquè no s’acabin perdent ja que amb elles es poden fer vins diferents a canvi de varietats àmpliament esteses amb les que es fan vins comuns”, assegura.