07/04/2022
Helder Moya

Alejandro Utrera, gerent del Cluster Foodservice.

Observació de mercat, reforç de la competitivitat, eines per retribuir i retenir el talent i potenciar el tràfic i el consum. Aquests quatre grans eixos han estat el fil conductor de la ‘Jornada Restauració Comercial’, organitzada pel Clúster Foodservice de Catalunya. Organisme que té com a objectiu principal promoure la innovació i reforçar la competitivitat del segment català del Foodservice i la restauració.

Amb ponents de renom dins el sector de la gastronomia i la restauració com Beatriz Romanos, fundadora de TechFood Magazine; Álvaro Otal, gerent d’ANCECO o Marc Pagès, director general a Espanya de Sunday, entre d’altres, el debat i les reflexions han marcat unes ponències d’altíssim nivell, en format píndola, i que s’han traslladat a una cinquantena bona d’assistents, que s’han reunit a la Masia d’Esplugues de Llobregat.

Un dels missatges a gravar amb foc és que «el sector de la restauració ha respost amb nota durant la pandèmia. S’han aportat solucions gràcies a la digitalització i innovació i això ha aportat canvis positius i beneficis. Per exemple, gràcies als codis QR ja no cal esperar que et portin la carta» apunta Alejandro Utrera, gerent del Cluster Foodservice. Tanmateix, i recollint més dels apunts impartits durant la jornada, Utrera exposa que «actualment tot va molt ràpidament, la immediatesa marca molt al consumidor i implementar experiències 360 graus, com ha explicat Sonia Gasa, consultora de màrqueting de Retail Tech, en la seva presentació, ajuda a tenir una oferta més competitiva, alhora que ha de ser efectiva i, sobretot, rendible. El client vol quelcom més que ‘simplement’ menjar».

Perspectives bones pel segon trimestre de 2022

Qüestions com el preu de l’energia, del carburant o el conflicte d’Ucraïna també s’han posat damunt de la taula a l’hora de fer balanç del sector en aquests primers tres mesos de l’any. Segons comenta Utrera «esperem que aquests factors siguin temporals i no influeixin negativament en un consumidor, que ja fa temps que estalvia per, precisament, poder invertir-ho en el seu oci. La gent té ganes de gastar, i esperem que aspectes com el bon temps i les vacances de Setmana Santa ajudin a fer-ho» afirma.

El Clúster Foodservice de Catalunya promou iniciatives orientades a impulsar el sector i estimular i explotar les sinergies entre els membres de la cadena de valor. Accions internes i externes, com jornades, ponències i tallers, a més de lligams que aviat es realitzaran a Bèlgica i Islàndia, conformen un ecosistema de clúster que aplega 95 associats, que representen el 42% del sector Foodservice a Catalunya, amb una facturació de 5.400 milions d’euros. L’objectiu és poder continuar creixent per impactar en tota la cadena de valor i impulsar iniciatives innovadores. L’Ajuntament de Cambrils, ha estat el darrer associat de la demarcació de Tarragona en sumar-se.