Alcalde de Salou
Verònica Tapias
10/05/2021
Quan ha passat més d’un any de l’inici de la pandèmia de la COVID-19, fem balanç amb l’alcalde de Salou sobre les afectacions en l’economia del municipi i sobre el plans en què es treballa per a reactivar-la. La desestacionalització de la temporada turística i la consecució de la certificació de Destinació Turística Intel·ligent són dues de les estratègies que s’estan desenvolupant per aprofitar el posicionament de Salou, no només a nivell turístic, sinó també com a municipi residencial.
Després de més d’un any de pandèmia, amb restriccions de mobilitat, amb aturada d’activitat econòmica i amb totes les mesures de seguretat que s’han hagut d’implementar, com s’encara la campanya del proper estiu a Salou?
Nosaltres hem fet un Pla d’Accions per al 2021, de cara al desconfinament, per anar alliberant les restriccions de mobilitat a mesura que avanci la vacuna perquè el que està clar és que, sense mobilitat, no hi haurà turisme. Preveiem treballar diferents mercats. Davant les circumstàncies, el turisme de proximitat és fonamental. Sempre ho ha estat però ara més que mai, entenent per turisme de proximitat l’espanyol, el català i el francès, aquell turisme que es pot desplaçar amb el seu propi vehicle. Però no ens oblidem dels mercats internacionals, com el Regne Unit, Irlanda, Rússia, etc. Aquest segon mercat, però, dependrà molt de les mesures que prenguin els diferents països respecte de la mobilitat.
Pel que fa al target, estem treballant des de fa temps el tema de la desestacionalització. Nosaltres som Destinació de Turisme Familiar. De fet, el nostre municipi va ser el primer que va obtenir aquesta certificació per part de la Generalitat de Catalunya l’any 2003. Som una destinació estacional perquè les famílies només poden fer vacances quan hi ha vacances escolars. Per tant, el que hem de fer és treballar en la innovació de producte però també buscar altres targets que puguin viatjar en altres èpoques de l’any.
«Estem treballant des de fa temps el tema de la desestacionalització. Som una destinació estacional perquè les famílies només poden fer vacances quan hi ha vacances escolars.”
Quins són aquests targets?
Per exemple, l’over fifty. Aquest perfil té fills més grans i, per tant, té més autonomia. També volem turistes que no només busquin sol i platja. Per això el tema de la gastronomia és molt important, com ho és la cultura, la pràctica d’un estil de vida saludable, el paisatge, la natura… A Salou estem rodejats de camps de golf importants i el pic alt del golf és a l’hivern. A més, tenim instal·lacions esportives de primer nivell, en aquest cas privades, com el Complex Esportiu Futbol Salou, tenim tres pavellons esportius i, a l’aire lliure, es poden practicar molts esports durant tot l’any.
Un altre tema que estem treballant és la territorialització del producte turístic, és a dir, tenir en compte el que ens envolta, no només el municipi (cellers del Priorat, Barcelona, Tarragona, Reus…). I, per altra banda, tenim també una oferta d’experiències d’oci impressionant, com és el cas de PortAventura.
Ara, però, PortAventura està tancat…
Sí i això ens està afectant. Nosaltres veiem contradiccions amb les mesures que està prenent el Procicat. Podem anar a esquiar, fent cues impressionants, però no podem anar a un lloc on l’activitat és a l’aire lliure i on s’han implementat unes mesures de prevenció i seguretat increïbles. Per a nosaltres és molt important que es pugui obrir PortAventura perquè significa donar un pas cap a la normalitat i perquè dona un valor afegit al nostre municipi com a destinació turística. Estic d’acord en què el primer que s’ha de posar sobre la taula és la salut de les persones però crec que es poden fer moltes coses complint amb les mesures sanitàries i apel·lant a la responsabilitat personal i col·lectiva. A Canàries, per exemple, aquest hivern s’hi podia anar. Els hotels t’exigien una prova d’antígens negativa per fer el booking i després només calia complir amb les mesures sanitàries establertes (distància, mascareta i rentat de mans). Ara ja ha passat més d’un any des de l’inici de la pandèmia i s’ha de començar a pensar també en l’economia.
Està a favor del passaport sanitari?
Sí, sempre hem defensat el passaport sanitari perquè creiem que a les persones que estan vacunades se’ls hi ha de permetre ampliar la seva mobilitat complint amb les mesures sanitàries i això no discrimina ningú. De fet, el principi d’igualtat implica que, en casos diferents, s’han aplicar solucions diferents. D’aquesta manera, estarem treballant per reactivar l’economia. Hem de començar a ponderar la salut amb l’economia perquè, si no ho fem, no ens morirem pel virus però ens morirem de gana.
El pla per al 2021 que ha comentat, Repptes 2.1. Nous horitzons, pretén desestacionalitzar el turisme i consolidar Salou com a destinació turística de referència a la Mediterrània. Pot desgranar els eixos d’aquest pla?
A finals de 2020 vam obrir l’Oficina de Recerca i d’Innovació del producte turístic, que està posant en valor la cultura, el patrimoni històric, la natura, el paisatge i altres sectors com la gastronomia. La innovació i la diversificació de l’oferta del producte turístic a Salou comporta que hàgim d’anar a buscar nous mercats, nous targets turístics, com he comentat, perquè allò que pretenem és ser una destinació turística sostenible i intel·ligent. La sostenibilitat és un concepte ampli i transversal. Hem de procurar que Salou tingui una temporada desestacionalitzada i arribar a una temporada turística durant tot l’any.
A partir d’aquí, l’oferta es divideix en tres pilars. El primer és el paisatge, entès com a escenari on s’inicia tota l’experiència que ha de donar sentit al contingut de l’oferta. En aquest àmbit, estem treballant una Guia de Miradors i la potenciació del Camí de Ronda. El segon pilar és l’esport. Tenim unes instal·lacions extraordinàries i, a més, organitzem esdeveniments que tenen molt bona acollida i que tornarem a reprendre quan la situació sanitària ens ho permeti. I el tercer pilar és el leisure mobility, entendre la pròpia mobilitat com a part de l’experiència turística (anar a caminar gaudint dels espais i de l’entorn).
Pel que fa al producte de natura i benestar, és important destacar la biodiversitat, amb la fauna, la flora i valor geològic de la zona; l’ecoturisme, que consisteix en convertir en producte el patrimoni natural i les seves aplicacions en diversos àmbits, com la gastronomia, la mobilitat, el shopping…; i el well-being.
Vull destacar també un altre front que tenim obert. Hem encarregat estudis perquè un dels productes que volem oferir és l’snorkel i per això estem treballant en la protecció i recuperació del fons marí. Hem de posar en valor tota la riquesa que tenim al Cap Salou. Hem tingut ja reunions per començar a treballar aquest tema, que considerem de vital importància.
Quines estratègies s’estan seguint per aconseguir ser una destinació sostenible i intel·ligent?
El full de ruta que té Salou actualment el tenen molt pocs municipis. Anem de camí a ser un municipi (no només una destinació turística perquè també incloem els residents) sostenible, intel·ligent i desestacionalitzat. Ho estem treballant des d’abans de la pandèmia. Estem desenvolupant el pla d’acció de SEGITTUR (Sociedad Estatal de Gestión de la Información y las Tecnologías Turísticas, S.A.) per aconseguir ser Destinació Turística Intel·ligent. Un dels eixos d’aquest pla és la sostenibilitat, no només entesa com una qüestió ambiental, sinó també econòmica i laboral. D’aquí la necessitat de desestacionalització.
Pel que fa a la intel·ligència, hem obtingut una subvenció de RED.ES.Salou per a un projecte de casi tres milions d’euros, on ens financen el 70%, per incloure tot el tema de noves tecnologies al municipi, per a la millor gestió, recursos i serveis municipals i millor acompanyament del turista en el municipi. És el pla Smart Salou. Per altra banda, estem treballant el Pla Estratègic de l’Activitat Turística, que està en una fase d’adaptació a la realitat actual, però les principals línies es mantenen. També estem desenvolupant el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible i el Pla d’Acció de Clima Sostenible i Energia de Salou. La intenció és aconseguir la reactivació social i econòmica de la zona i oferir més qualitat de vida a les persones a través de la recuperació d’espais que abans només eren per a vehicles. Aquesta serà la tendència. Tot això és el que estem treballant ara amb criteris dels 17 ODS de l’Agenda 2030 de la Unió Europea.
“El full de ruta que té Salou actualment el tenen molt pocs municipis. Anem de camí a ser un municipi sostenible, intel·ligent i desestacionalitzat”
Un dels eixos importants del Pla d’Accions 2021 és la potenciació de la natura i el patrimoni històric de Salou. En aquest sentit, com afecta el tancament de la Pedrera del Cap Salou per part de l’Autoritat Portuària de Tarragona?
Això és una assignatura pendent que té l’Autoritat Portuària i el Gobierno de España amb Salou. La pedrera forma part del projecte del Camí de Ronda. Nosaltres ens hem dedicat a adquirir les finques del litoral per tal de protegir el patrimoni natural i paisatgístic. Hem fet un sacrifici amb aquestes adquisicions. Ens queden només dos punts per a què hi hagi connectivitat fins arribar al territori de la pedrera, que són terrenys propietat del Ministerio de Fomento. A l’inici del projecte del Camí de Ronda, l’any 2001, n’hi havia prou amb demanar que s’executés l’obra. Després van canviar els criteris i ens demanaven posar a disposició del Gobierno els terrenys per a què ells poguessin construir. Per tant, aquests dos punts que comentava ja estan a disposició de l’Estat. Un d’ells és una passarel·la que connectaria la Cala Morisca amb el Parc de les Ànimes del far de Salou, que és zona marítimo-terrestre i, per tant, ja és seu. L’altre punt és per accedir a la Cala Penya Tallada. Vam arribar a un acord amb el propietari i ens ho va cedir. Estem esperant l’aprovació de la modificació del Pla General per donar-li viabilitat. També està a disposició de l’Estat. Així doncs, ara la pilota està a la seva teulada.
No entenem com, a data, d’avui, encara no s’ha executat l’obra quan és un projecte aprovat pel Gobierno de España i ens beneficiaria a tots, als residents, però també als turistes, que podran fer tot el Camí de Ronda.
Quan Josep Andreu era president de l’APT, les coses eren diferents, ell tenia molta sensibilitat per aquests temes, com demostra el fet que ens facilités l’accés al far de Salou. Amb el president actual les coses són més complicades. Quan això estigui enllestit, la gent podrà començar el Camí de Ronda a la platja de la Pineda i arribar fins a Salou, en un entorn únic, amb una riquesa natural, de vegetació autòctona, increïble.
Amb tots aquests fronts oberts i d’altres projectes com el Hard Rock o el projecte residencial de Lumine que s’han de dur a terme a Salou, no té sensació de vertigen?
Més que vertigen, és una sensació il·lusionant perquè estem treballant en projectes transformadors del nostre municipi que milloraran la qualitat de vida dels nostres residents i també l’experiència dels visitants. Salou té un posicionament privilegiat que genera molta confiança. És dels pocs llocs on s’estan fent inversions, com els projectes que vostè ha dit, que espero que es tirin endavant i no s’aturin per qüestions polítiques.
Nosaltres tenim una màxima: “A good place to live is a good place to visit”. Per això estem transformant Salou i estem treballant per la seva reactivació social i econòmica. Amb tot això, el municipi no serà només una destinació turística de primer ordre, sinó també un reclam per a que hi vingui a viure més gent i això provocarà un efecte multiplicador per al territori. En els últims anys ens hem nodrit del creixement que vam tenir amb els dos plans urbans per a residències de gent de fora. Si a això li sumem tots els projectes al voltant de la sostenibilitat i la intel·ligència, la situació de Salou com a municipi residencial guanyarà molts punts.
Estem esperant que el Gobierno de España ens executi un kilòmetre i mig de l’AVE de Salou a PortAventura, amb el ramal que ens connecta amb l’eix central del Corredor del Mediterrani, pensant en tenir una millor connectivitat amb Barcelona. D’aquesta manera, moltes persones que treballen a Barcelona poden viure aquí. Aquests 150 habitatges que està acabant Criteria (Lumine) són únics, jo crec que no hi ha cap lloc a Catalunya amb més qualitat de vida que la que puguis tenir aquí: davant del mar, en un entorn natural i una ubicació privilegiada. El centre intermodal de transports, amb la nova estació del tren, el TrenTram i el TramBus també ajudaran a millorar aquesta connectivitat.
Pel que fa al turisme nàutic, com estan les relacions amb el Club Nàutic de Salou?
Les relacions sempre han estat bones. Hi ha una qüestió de la nova Llei de Ports que estem valorant: si optem o no a la nova concessió perquè l’actual s’acaba el 2023. Hem tingut una reunió amb Ports de la Generalitat de Catalunya per valorar aquesta possibilitat. Teníem un pla especial per millorar la zona i integrar-la encara més al nucli urbà, però això són qüestions que hem presentat a la Generalitat per a què ho tingui en compte en el pla director que ha de redactar. Pel que fa al conveni que va signar l’anterior Govern de Salou per ampliar el port, on es comprometia a pagar l’informe si no es duia a terme, evidentment, es complirà, com no pot ser d’altra manera.