cinta pasto turisme tarragona

El futur s’escriu amb N, de Natura

Alba Muntadas / Coalcaldessa de l’Ajuntament d’Altafulla

Des d’un temps ençà, i especialment en el context actual, se’ns planteja als servidors públics la cerca de l’equilibri sobre la conservació dels espais naturals, i al mateix temps, la promoció de l’activitat econòmica i turística del municipi més immediat. Els contextos argumentals d’una banda i altra són múltiples, diversos i des d’òptiques més pròximes però també llunyanes entre sí.

D’una banda, es vol que els entorns naturals es trepitgin el mínim possible per evitar-ne un ús massificat que pugui malmetre el seu estat. D’una altra, es vol que les empreses i l’economia local aprofitin els recursos naturals per obtenir uns rendiments privats, que al mateix temps esdevinguin socials i municipals.

Des del govern republicà i del canvi a l’Ajuntament d’Altafulla ho tenim molt clar: una cosa i l’altra han d’anar agafats de la mà. Creiem fermament que posar l’ecosistema al centre de la gestió enlloc de primar els interessos turístics no significa en cap cas que és menystinguin aquests últims sinó que una gestió sostenible esdevé també un atractiu turístic.

Per tant, l’equilibri és la clau de l’èxit sempre que hi hagi una bona gestió sostenible de l’espai. Tenir un espai natural a prop no pot ser mai negatiu de cap manera.  El plaer de poder gaudir de la natura, ja sigui el mar o la muntanya, és compartit per tothom, per als servidors públics i per als privats. Alhora, mantenir un espai on la natura es pot desenvolupar de manera natural i amb el mínim d’alteració humana és també un pilar social i sobretot una responsabilitat que tenim com a societat.

A països com Anglaterra, Nova Zelanda i fins i tot els Estats Units, els entorns protegits són un gran potencial per a la població, tothom els valora i se’ls sent propis. De fet, es perceben com a indrets de gran valor paisatgístic, un atractiu turístic i laboral de gran valor i un gran espai on veïnes, veïns i visitants gaudeixen també en el seu temps d’oci. Són espais gestionats amb rigor per evitar-ne la massificació i el mal ús, i així protegir les debilitats naturals que podrien patir a conseqüència de l’ús humà de l’espai.

Per això, des del govern republicà i del canvi a l’Ajuntament d’Altafulla, tenim l’obligació de trobar el camí perquè sigui possible trobar l’encaix adequat. Fer polítiques de conservació i alhora de promoció amb una visió econòmica i mediambiental transversal és sens dubte la clau de l’èxit. Un exemple d’això el tenim amb el pla de gestió sostenible que hem posat en marxa a la platja d’Altafulla, reconegut recentment amb el Premi Medi Ambient de la Diputació de Tarragona i on ja, alguns municipis de la nostra costa, n’han pres nota. El futur s’escriu amb N, de Natura.