T.T.T.
13/09/2021

Es reivindica la necessitat de gestionar de forma conjunta sostenibilitat ambiental i salut, sense oblidar que el litoral també és el principal atractiu de la majoria dels municipis de la costa.

La Taula de Municipis per un Litoral Sostenible té per objectiu garantir les platges com a espais de salut i activitats econòmiques, mantenint l’equilibri d’usos humans i ecosistèmics, gestionant el litoral d’acord amb els tres pilars del desenvolupament sostenible: la viabilitat econòmica, l’equitat social i la sostenibilitat ambiental.

A causa de les afectacions patides al litoral pels temporals, en especial del Glòria de 2020, els regidors i les regidores de Sitges, Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Cunit, Calafell, el Vendrell, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla i Tarragona es van reunir per primera vegada el 19 de febrer de 2020 al Pacte de Coma-ruga per la Gestió Sostenible del Litoral. Van acordar treballar conjuntament per la millora de l’ecosistema litoral i, amb això, la salut de la població.

Posteriorment, es van ampliar aquestes reunions amb Vila-seca, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i Vandellòs i Hospitalet de l’Infant en un projecte de Gestió Litoral Conjunta que comprèn 110 km de Mediterrani, i per acord de 16 municipis van anomenar aquesta unitat geogràfica de gestió, la Taula de Municipis per un  Litoral sostenible.

Aquesta taula s’entén com un punt de trobada entre municipis pel diàleg, la col·laboració i la cooperació de les administracions, per aconseguir objectius conjunts amb 3 eixos principals de treball: la necessitat de la recuperació ambiental del litoral i la seva renaturalització, la creació d’una unitat de gestió que englobi els municipis signants, i la participació i conscienciació dels sectors econòmics i la ciutadania.

Tot i que comparteixen un litoral continu, estan articulats per diferents administracions: diputació de Barcelona i de Tarragona, Consells Comarcals del Baix Penedès, Tarragonès i Garraf, i Vegueria Penedès i del Camp de Tarragona, fet que dificulta la gestió pels diferents objectius de cadascuna. Per aquestes i altres raons, els municipis de la Taula de Municipis per un Litoral Sostenible manifesten la seva voluntat de:

1. Treballar com una unitat territorial per preservar el litoral, respectant les característiques pròpies de cada municipi.

2. Adaptar els sistemes de manteniment i neteja de les platges per comptabilitzar els usos antròpics i els processos ecològics, la convivència entre flora, fauna i usuaris de les platges.

3. Treballar per la conservació i recuperació del litoral amb gestions sostenibles per mantenir-lo com un espai de salut pels éssers humans i l’ecosistema.

4. Reduir pressió sobre les platges per afavorir la recuperació natural i pal·liar els impactes negatius sobre el litoral.

5. Treballar amb l’objectiu d’adaptar els municipis i les costes al canvi climàtic i al repte imminent de l’eventual pujada del nivell del mar.

6. Pal·liar la problemàtica de l’erosió del litoral, agreujada per minsa aportació de sediments al mar a causa dels embassaments que obstaculitzen el seu pas.

7. Proposar actuacions a escala supramunicipal per a elaborar propostes i estudis tècnics conjuntament´.

8. Reflexionar sobre l’accessibilitat sostenible a les platges: carrils bici i transport públic.