T.T.T.

14/06/2024

Una jornada revisarà les tendències del turisme de l’última dècada i abordarà les perspectives de futur.

El departament de Consultoria del centre tecnològic Eurecat i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona organitzen una jornada per celebrar el desè aniversari del Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística (LABIIT) que, el proper 20 de juny, revisarà i actualitzarà les tendències en innovació, sostenibilitat i governança de l’activitat turística dels darrers deu anys, i anticiparà les perspectives de futur del turisme per als propers anys.

A la jornada tècnica “D’on venim i cap on anem? 10 anys de tendències i innovació en turisme i nous horitzons”, per commemorar l’aniversari es comptarà amb diversos agents del territori experts en innovació, tecnologia, governança i sostenibilitat turística, a més, de amb el testimoni audiovisual de ponents de la vintena de jornades celebrades pel LABIIT durant aquesta dècada, procedents tant d’organismes públics com d’allotjaments o altres agents de la cadena de valor turística.

Així, l’esdeveniment s’obrirà amb la benvinguda per part del director de Consultoria tecnològica d’Eurecat, Roger Font, i del president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Carlos Brull; seguida d’un repàs a l’evolució dels deu anys del LABIIT de la mà de la directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Marta Farrero, i del director de l’àrea de Turisme d’Eurecat i professor de la Universitat Rovira i Virgili, Salvador Anton Clavé.

A la jornada es revisaran les tendències i innovacions registrades al sector turístic l’última dècada i s’actualitzarà el seu estat actual. Un bloc amb la participació del cap de servei de Projectes Transversals a la Coordinació General de la Diputació de Tarragona, Octavi Bono, i del responsable de la línia de Cultura i Turisme de Consultoria tecnològica d’Eurecat, Xavier Cubeles, analitzarà els reptes en governança tenint en compte la dimensió social del turisme.

La responsable de transferència tecnològica de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, Laia Garriga, i el gerent del Clúster TIC Catalunya Sud, Sergi Novo, dirigiran el segon bloc centrat en les innovacions tecnològiques, des del Big Data fins a la intel·ligència artificial.

Tot seguit, a la tercera sessió, amb la directora de qualitat i sostenibilitat de Blaumar, Nuria Varela, i el cap de la Unitat tecnològica de Solucions Climàtiques i Serveis Ecosistèmics d’Eurecat i director científic del Centre en Resiliència Climàtica,
Carles Ibàñez, s’analitzaran les tendències en sostenibilitat de l’activitat turística.

La jornada comptarà també amb un debat prospectiu sobre els nous reptes del turisme en matèria de governança, innovació, sostenibilitat i talent, per als propers anys. La taula estarà formada pel catedràtic d’anàlisi geogràfica regional de la Universitat d’Alacant i director de l’Institut Universitari d’Investigacions turístiques, Josep Ivars; la presidenta de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), Berta Cabré, i el director de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya, Jordi Morató, i serà moderada per la consultora en Turisme i Cultura d’Eurecat, Sara Mestre.

L’esdeveniment, conduït pel periodista Esteve Giralt i que tindrà lloc de forma presencial a l’Auditori de la Diputació de Tarragona, es dirigeix a empreses turístiques i gestors del sector públic i privat. Les inscripcions per assistir a la jornada encara estan obertes.

10 anys de tendències amb el Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística

Durant els deu anys del projecte, el Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del ha organitzat una vintena de jornades tècniques que han aportat eines i solucions als reptes del turisme per transferir coneixement i innovació a les empreses i gestors del sector a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. S’hi ha analitzat tendències i innovacions com el turisme col·laboratiu, el Big Data, la reputació online, el storydoying, el talent i l’economia circular, entre moltes altres.

El LABIIT és un projecte conjunt de la línia de Cultura i Turisme del Departament de Consultoria tecnològica d’Eurecat i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.