T.T.T.
16/04/2024

El Vilanova Park acollirà el primer congrés del sector dels càmpings catalans

Els càmpings catalans celebraran el 25 i el 26 d’abril, al càmping Vilanova Park de Vilanova i la Geltrú, el seu primer congrés amb representació de tot el sector. Aquesta trobada, amb el lema Modelant un futur més verd i organitzada per la Federació Catalana de Càmpings (FCC), coincidirà amb els 70 anys de trajectòria del sector, que és un motor econòmic clau per al país i pioner en la seva aposta per la sostenibilitat i la millora constant de la gestió dels recursos hídrics.

L’adaptació dels càmpings al canvi climàtic i el desenvolupament sostenible del sector en el context actual de necessitat de millorar la gestió de l’aigua serà el fil conductor de la trobada. També s’analitzarà l’impacte econòmic, social i ambiental dels càmpings a través del primer estudi fet públic pel sector. Altres eixos de treball del congrés giraran entorn la digitalització i el diàleg europeu sobre les tendències de futur. Entre els principals objectius de la cita, destaca reivindicar la potència d’un sector que anualment genera 20 milions de pernoctacions i que representa un terç de l’allotjament turístic català per tal de deixar constància, un cop més, davant les administracions i opinió pública del pes específic del gremi en el turisme i en l’economia. També vol cohesionar encara més els càmpings de tot el territori i potenciar la marca global Càmpings de Catalunya.

Canvi climàtic i participació de líders d’opinió europeus

Durant la primera jornada del congrés es presentarà l’informe Càmping a Catalunya: impacte econòmic, dades rellevants i beneficis sostenibles, elaborat per BIM Consultors. També hi haurà taules rodones sobreCanvi climàtic i sector càmping: riscos i oportunitats i Innovació i sostenibilitat al sector càmping, a més d’una ponència dedicada als Reptes i oportunitats de la digitalització per al sector càmping, a càrrec de l’OMT.

La segona jornada tindrà un caire clarament europeu, amb dues taules rodones: Perspectives clau dels líders d’opinió del càmping europeu i Diàleg europeu: imatge actual i futura del sector càmping. A més, la nit del 25 d’abril, se celebrarà la primera Gala dels Càmpings Catalans on s’entregaran reconeixements a empresaris i entitats que han destacat per la seva contribució al desenvolupament del sector. L’esdeveniment també inclourà un networking amb una vintena d’empreses proveïdores d’equipaments i serveis per càmpings, que presentaran les seves últimes novetats.

El congrés comptarà amb la presència, durant la inauguració, de l’alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz López; la directora general de Turisme, Marta Domènech; i el president de la FCC, Miquel Gotanegra. A la cloenda, està previst que hi participi la subdirectora general de la Secretaria de Cooperació i Competitivitat Turística, Fuencisla Tejedor. També estarà present la gerent de Turisme de la Diputació de Barcelona, Soledad Bravo.

Un sector català unit i competitiu

Des de la FCC destaquen que el sector ha dut a terme «grans inversions» durant els darrers anys per mantenir al dia les instal·lacions i innovar, un fet que li ha comportat nombrosos premis i reconeixements en l’àmbit europeu i el sector disposa d’una oferta capdavantera i de referència arreu d’Europa. En concret, l’entitat organitzadora agrupa a les cinc associacions catalanes: la de Girona, Barcelona, Costa Daurada i Terres de l’Ebre, Lleida i la de Muntanya i del Pirineu Català.

Segons expliquen, Catalunya és una de les «principals destinacions de càmping europees», amb una oferta de 351 càmpings i 271.419 places, que dona feina a 13.529 persones. En els últims anys també hi ha hagut un increment progressiu d’usuaris de Catalunya i la resta de l’Estat espanyol. En concret, la FCC representa el 83,5% de les places totals del sector.