T.T.T.
16/06/2021

Vicenç Ferré, president de la DO Tarragona, acompanyat de diverses autoritats del territori.

La Casa Joan Miret de Tarragona ha estat l’espai escollit aquest matí pel lliurament dels premis de la 27a edició del Concurs de Vins de la DO Tarragona, gràcies a la col·laboració de la conselleria de Turisme de l’Ajuntament de Tarragona i el Tarragona Convention Bureau (TCB). Aquest acte de lliurament presencial ha arribat després que l’any va haver-se de realitzar de forma telemàtica per les restriccions de la Covid-19. En total, el jurat –presidit per la professora de la Facultat d’Enologia de la URV Montse Nadal- ha atorgat els premis a un total de catorze cellers representatius de pràcticament tot el territori vitivinícola de la DO Tarragona, amb un pes important pels vins de l’Alt Camp i el Baix Camp. Els cellers De Muller de Reus, Padró i Família de Bràfim i Vives Ambròs de Montferri han estat els que han aconseguit més distincions, en una edició que ha quedat molt repartida entre l’ampli territori vitivinícola, ja que cellers de les quatre comarques productores de la DO Tarragona s’han endut premis.

El tast a cegues del 27è Concurs de Vins de la DO Tarragona va tenir lloc el passat dia 15 de maig a l’aula de tast de la Facultat d’Enologia de la URV. 22 especialistes (enòlegs i sommeliers) van ser els encarregats de valorar els 80 vins repartits en 11 categories de la 20 de cellers de la DO Tarragona que s’hi van presentar.

Els premis

En la categoria de vins escumosos de la DO Tarragona, el primer premi ha estat per Reina Violant de De Muller (Reus) i el segon per l’Ancestral Rosat Trepat 2020 del Celler Sanromà de Vila-rodona, en la primera ocasió que els escumosos elaborats amb el mètode ancestral han pogut participar en el concurs, ja que estan autoritzats pel plec de condicions de la DO Tarragona des de fa uns mesos.

El millor macabeu i la resta de blancs

En la categoria de vins blancs elaborats amb macabeu, la nova categoria que va debutar l’any passat, el primer premi ha estat per un vi de vinyes velles produït als marges del Gaià, el Camí de la Font 2017, de Vinyes del Tiet Pere de Vilabella; seguit per Naïf 2020, de Vins i Caves Vives Ambròs de Montferri. En la categoria blanc aromàtic, el Muscat 2020 del Celler De Muller de Reus s’ha endut el primer premi seguit del Ishii 2020 de Vives Ambròs de Montferri. Entre els blancs amb fusta, el celler Mas Vicenç de Cabra s’ha endut el primer premi amb el seu Dent de Lleó 2019, seguit del vi ecològic Ros 2020, d’Estol Verd de Rodonyà. El primer premi de la categoria de blanc sec ha estat per un celler de la Ribera d’Ebre, el Camí de Sirga Blanc 2020 del Celler Pedrola de Miravet i el segon premi per la Microvinificació Blanc Xarel·lo 2020 de Cellers Blanch de Puigpelat.

Entre els vins rosats, el jurat ha escollit el Solimar Rosat 2020 de De Muller com el vi més destacat, seguit pel Capitol Rosat 2020 de Padró i Família de Bràfim, dos cellers i dos vins clàssics i molt reconeguts de la DO Tarragona.

Pel que fa als vins negres, el millor vi jove del 2020 ha estat eel Capitol Negre de Padró i Família de Bràfim, seguit de L’Onclu 2020, del jove celler Agrícola + Pallarades de Puigdelfí, un jove celler acabat de constituir que es presentava per primer cop al concurs. En la categoria de negres criats en fusta, els dos primers han estat per cellers de l’Alt Camp. El primer, pel Bella Negre 2019 del Celler Mas Bella de Masmolets i el monovarietat de syrah Syh, de Vinya Janine de Rodonyà. Entre els negres de criança, Vives Ambròs de Montferri s’ha endut el primer premi pel vi Tuït 2019 i Padró i Família el segon premi pel seu Capitol Negre Criança 2017.

Per últim, en la categoria de vins dolços i de licor, els anomenats Tarragona Clàssics a partir dels quals es va fundar la DO Tarragona fa més de 75 anys, el primer de la categoria dels vins secs ha estat el vi Aureo Seco Muy Viejo Solera 1954 del Celler De Muller de Reus, seguit del Ranci de Vila-rodona del Celler Cooperatiu de Vila-rodona. Dels dolços, el jurat ha valorat com a millor vi el Sol i Serena del Celler Molí de Rué de Vinebre, seguit per la Mistela de Vila-rodona del Celler Cooperatiu de Vila-rodona.

L’acte de lliurament

L’acte de lliurament dels premis de la DO Tarragona, que ha reunit una seixantena de persones als jardins de la Casa Joan Miret de Tarragona, ha estat presidit per Vicenç Ferré, president de la DO Tarragona, que ha estat acompanyat de la tinent d’alcalde de Tarragona, Cinta Pastó, i el nou regidor de Comerç, Dídac Nadal, que s’han encarregat de repartir els 22 premis al costat de representants de la URV, la vici degana Montse Poblet; representants de les Cambres de Comerç de Tarragona i Reus, amb la presidenta Laura Roigé i Jaume Batista, respectivament; el president del Consell Comarcal de l’Alt Camp i alcalde del Pla de Santa Maria, Mateu Montserrat; el delegat d’Agricultura de la Generalitat, Angel Xifré i empreses relacionades amb el sector del vi com ara Afepasa amb Montserrat Gené.

En aquesta ocasió, els cellers premiats han rebut una peça ceràmica exclusiva realitzada pel terrissaire de Miravet, Josep Papasseït. Es tracta d’una reproducció a escala d’una àmfora romana, la mateixa que forma part del logotip de la DO Tarragona.