T.T.T.
16/07/2021

El Santuari de Montserrat, de Montferri, ha estat l’escenari escollit per presentar la nova web de la ruta i el material promocional editat.

La DO Tarragona ha presentat aquest dijous al matí al Santuari de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri (Alt Camp) la nova oferta enoturística d’una vintena de cellers de les quatre comarques, agrupades ara sota el paraigua de la Ruta del Vi de la DO Tarragona, un projecte tot just acabat de crear i que es complementa amb una nova web dedicada exclusivament a l’enoturisme (www.rutadelvidotarragona.cat) i també divers material promocional editat en català i castellà que es farà servir a partir d’ara.

L’objectiu final d’aquest projecte de rellançament de l’ENOturisme a la DO Tarragona és aconseguir situar a l’imaginari de l’enoturista català la DO Tarragona i els seus cellers com una destinació turística de primer nivell i que sigui prou atractiva per ajudar a diversificar l’economia de la zona i també incrementar el coneixement i la venda directa dels vins dels mateixos cellers. La nova Ruta del Vi de la DO Tarragona és un projecte impulsat des del Consell Regulador de la DO Tarragona amb la direcció tècnica de la consultoria turística Tourislab, que durant mig any ha fet el treball de camp per agrupar, tutelar i singularitzar les propostes enoturístiques agrupades dins la ruta. La DO Tarragona considera que, després de la sotragada de l’any passat, és un bon moment per impulsar l’ENOturisme com una alternativa d’oci segura i que connecta amb la natura, el paisatge i el territori.

L’acte de presentació ha comptat amb la presència del president de la DO Tarragona, Vicenç Ferré, i autoritats del territori, com l’alcalde de Montferri, Josep Ruiz; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; els presidents dels consells comarcals de la Ribera d’Ebre i l’Alt Camp, Gemma Carim i Mateu Montserat, respectivament; Àngel Xifré, delegat territorial de la Generalitat d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i altres representants polítics del territori, cambres de Comerç, cellers participants a la ruta i també representants del sector turístic. Tots han destacat la importància de la ruta per singularitzar la DO Tarragona, les sinergies que s’estableixen amb els agents socioeconòmics del territori i l’oportunitat que genera pels propis cellers.

L’enoturisme a la DO Tarragona en dades

Tot i que diversos cellers de la DO Tarragona ja treballen l’enoturisme des de fa temps amb diversos exemples d’èxit i gran acollida pel públic, la Ruta del Vi de la DO Tarragona ha de servir per generar unitat i per potenciar i superar el nombre de visitants actuals en el seu conjunt. A la DO Tarragona, abans de la pandèmia, les activitats enoturístiques dels cellers oferien la quantitat de 25.000 visitants l’any, una xifra que s’espera poder incrementar notablement un cop la situació sanitària es normalitzi i es pugui difondre àmpliament la ruta entre aficionats a l’ENOturisme i empreses especialitzades del sector del turisme actiu.

Amb la Ruta del Vi de la DO Tarragona se certifica l’aposta dels cellers per l’ENOturisme com a opció clara de futur i de projecció. De fet, a la Ruta del Vi de la DO Tarragona hi participen 19 cellers de tot el territori vitivinícola, encapçalat per l’Alt Camp i la Ribera d’Ebre, que aporten el 80% dels cellers visitables, però també amb cellers al Tarragonès i al Baix Camp. Hi ha cellers amb ofertes enoturístiques singulars a tocar del Mediterrani, al cor de les Muntanyes de Prades, a les zones d’interior, a la vora de l’Ebre i als marges del Riu Gaià. A la Ruta hi participen dues terceres parts dels cellers de la DO Tarragona i, possiblement, en el futur s’hi sumaran altres cellers que també veuen l’oportunitat que genera l’ENOturisme. Al mateix temps, la presentació de la Ruta del Vi de la DO Tarragona és només la primera part d’una projecte que en el futur pretén implicar també els allotjaments turístics del territori, la restauració i altres llocs d’interès.

Sis tipologies diferents d’enoturistes

La direcció tècnica de la Ruta del Vi de la DO Tarragona, David Esteller, de l’empresa Tourislab, ha volgut segmentar la guia pel tipus de públic que pot mostrar-hi interès. D’aquesta manera, hi ha experiències per a sis tipologies de visitants que responen a perfils diferents: el visitant foodie, cultural, actiu, familiar, curiós o entusiasta.

La ruta ofereix experiències per a cadascun d’aquests perfils que mariden el vi amb la gastronomia, l’esport o la cultura. Propostes que conviden a passar-s’ho bé i a gaudir d’uns vins que parlen d’uns paisatges que van des de Tarragona i la mar Mediterrània a l’interior del camp tarragoní, la serra de Prades i la Vall del riu Ebre.
En total a la ruta hi ha 19 visites a cellers i 37 experiències singulars que van des d’una passejada amb carruatge amb tast de vins a visites i tastos singulars a la vinya, rutes amb llagut o descens per l’Ebre amb caiac, passejades entre vinyes, circuits de marxa nòrdica o propostes que mariden el vi i la gastronomia de la zona.
El catàleg i la web de la Ruta del Vi de la DO Tarragona disposa de tota la informació de les activitats. Adreça, telèfon de contacte i reserves, els idiomes amb què s’ofereixen les activitats i les diferents particularitats i informacions complementàries que un enoturista pot necessitar en el moment de planificar una sortida o una ruta enoturística.

Les activitats enoturístiques que apareixen a la Ruta del Vi de la DO Tarragona (www.rutadelvidotarragona.cat) no són les úniques que ofereixen els diferents cellers. És només un resum de les activitats més destacades, ja que cada celler de forma individual té altres propostes a la seva web.

Col·laboradors

El projecte compta amb el finançament econòmic de la mateixa DO Tarragona i la col·laboració econòmica de la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya i els consells comarcals de la Ribera d’Ebre i de l’Alt Camp, a banda de les empreses Repsol, Afepasa i Amorim Cork que han volgut estar de nou al costat de la DO Tarragona.
La Ruta del Vi de la DO Tarragona, al costat de la Galeria del Macabeu, que es presentarà a l’octubre, són els dos principals projectes amb els quals treballa des de fa temps el Consell Regulador de la DO Tarragona per projectar la DO Tarragona en els anys vinents.