Pensant en positiu
Pere Granados Carrillo / Alcalde de Salou i president del Patronat Municipal de Turisme
Tornant de FITUR, és moment de fer una anàlisi respecte el moment actual, sobre on som i cap a on anem. Malgrat les circumstàncies, vull pensar en positiu i mirar cap endavant.
Vull destacar que en el marc de la crisi sanitària, econòmica i turística, a Salou hem continuat treballant en els processos de modernització, transformació i progrés municipal que ja teníem iniciats. En aquest sentit, hem mantingut actius aquells projectes de millora urbana i els plans estratègics que ens han de permetre desenvolupar i construir un municipi sostenible, intel·ligent i inclusiu, que són els grans objectius cap a on dirigim els nostres esforços per tal de garantir el futur del municipi i, sobretot, el futur de les noves generacions de salouencs i salouenques.
En el camp de la promoció turística, una de les accions que estem desplegant és el Pla Estratègic de Turisme, el qual impulsa un model diversificat, sostenible i intel·ligent de destinació, però sobretot és interessant perquè vol incrementar la generació de valor de l’activitat turística i captar nous mercats i segments a través de la desestacionalització de la temporada i la creació de producte, mitjantçant l’Oficina de Recerca i Innovació. L’any passat vam aconseguir la marca Golf i treballem, també, altres marques, com la relacionada amb la gastronomia i l’esport del triatló.
També volem destacar que hem creat una nova Governança del Patronat de Turisme, incorporant els residents per tal de reforçar una gestió més transparent i més representativa, i assolir el major consens de la societat al voltant de l’activitat turística que desenvolupa el municipi.
L’altra iniciativa que desenvolupem en aquesta aposta necessària per la transformació digital i tecnològica són les accions per assolir la certificació Salou Destinació Turística Intel·ligent (DTI), que es treballen de forma transversal mitjançant la Ponència Smart Salou DTI. Aquest és un objectiu prioritari perquè ens consolida com un municipi turístic innovador, accessible, i sostenible; que facilita la interacció i incrementa la qualitat de l’experiència del visitant i la qualitat de vida dels residents; i suposa un compromís amb els factors i agents mediambientals, culturals i socioeconòmics.
L’any passat, tot i les dificultats, vam finalitzar el projecte Smart Salou, resultat de la col·laboració entre Red.es i la regidoria de Noves Tecnologies de l’Ajuntament de Salou. El nostre objectiu és implantar un ecosistema urbà intel·ligent que ens permeti optimitzar, qualificar, gestionar i planificar millor, i de forma integrada, tots els serveis, en benefici del visitant i del resident. Estem contents perquè aquest és el primer projecte que arrenca a Catalunya, en el marc d’una convocatòria de digitalització i desenvolupament de ciutats intel·ligents, a la qual només hi han accedit 25 municipis de tot l’Estat, i pel què hem aconseguit finançament amb fons estatals de gairebé 3 milions d’euros.
No ha estat gens fàcil afrontar la pandèmia. Des de Salou, hem d’hagut d’actuar amb promptitud i rapidesa, si bé gestionant el moment amb amb meditada improvisació i gran capacitat d’adaptació per tal de posar la màxima cura, servei i atenció als problemes econòmics i socials, sobrevinguts per la situació de crisi en la què ens vam veure immersos a partir del març de 2020. Però estem contents, i crec, sincerament, que s’ha fet una bona feina, actuant amb responsabilitat, dedicació i eficàcia, malgrat les dificultats i les incerteses.