John Bugarin
22/09/2021

Un dels principals objectius d’Oliver Klein durant aquests últims mesos ha sigut reactivar l’economia de Cambrils.

Al 2019, Klein es va posar al capdavant de la Regidoria de Promoció Econòmica, Participació Ciutadana i Cooperació. Ara, després de liderar una moció de censura, deixa enrere aquesta etapa per iniciar un nou camí com alcalde de Cambrils. Tot i les dificultats que s’ha trobat al llarg d’aquests dos anys com a regidor, tant per la pandèmia com pels temporals que van afectar la Costa Daurada, Klein valora positivament el treball realitzat. Un dels principals objectius durant els últims mesos ha sigut reactivar l’economia al municipi i ajudar els establiments afectats per la pandèmia. Els bons comercials o les convocatòries d’ajudes extraordinàries, han sigut algunes de les propostes que s’han dut a terme durant el seu mandat, curt però molt laboriós. Klein espera que, tot i els canvis que es produiran, la Regidoria de Promoció Econòmica segueixi treballant com ha fet fins ara per millorar la situació de Cambrils, una ciutat que aspira a ser un referent turístic i gastronòmic al territori.

Al 2019 va agafar les regnes de la Regidoria de Promoció Econòmica, però no va tenir el començament esperat…

L’inici no va ser gens fàcil. Primer vam sofrir els mals temporals, que en un municipi de costa com Cambrils ens van fer molt de mal. Després va venir la pandèmia que ens va fer tancar els negocis. Malgrat aquests inconvenients, crec que Cambrils té una marca consolidada que hem de saber respectar des de la gestió pública i governi qui governi mantenir una mateixa línia, i això és el que hem fet tots des de la Regidoria de Promoció Econòmica. El que sí que ens vam trobar, era un repte amb aquestes necessitats urgents ocasionades per aquests problemes. Per tant, vam haver de fer receptes noves, però sense allunyar-nos de la marca que Cambrils té i per la qual ja és reconeguda com una ciutat tranquil·la, cohesionada, familiar, d’un turisme fidel i amb bon comerç i gastronomia.

Quins objectius es van marcar des de la Regidoria de Promoció Econòmica a l’inici del mandat?

Des d’un bon principi, nosaltres teníem uns objectius ben marcats. Dins d’aquests objectius, teníem en compte els diversos sectors de l’economia que molt directament impliquen a la meva Regidoria, per exemple el comerç, el sector serveis associat al turisme o l’industrial. Amb tots aquests agents hi teníem previstes actuacions a mig i llarg termini de desenvolupament de promoció a Cambrils. Aquest era el pla que ens havíem marcat, però que es va veure trasbalsat per la Covid-19.

La pandèmia va suposar un cop dur i va trastocar la vostra planificació. Quines mesures es van prendre?

Les prioritats pel que fa als objectius van canviar i ens vam centrar en buscar solucions urgents pels problemes causats per la pandèmia. Per una banda, hi ha hagut tres tipus d’ajudes directes: una de 200.000€ al petit comerç, una altra de 230.000€ destinats als allotjaments turístics, i una última de 150.000€ per a l’adequació de les naus industrials del polígon industrial Belianes. També cal destacar les tres edicions dels ‘Bons Cambrils’, incentius al comerç directe amb els quals qualsevol visitant de Cambrils o cambrilenc disposa de 4 bons de 5 euros per fer una despesa als comerços associats. D’això hi va ver una edició al maig, ara al setembre estem immersos en una segona, ambdues de 100.000€; i al desembre hi haurà una última de 50.000€ abans de Nadal.

També vam fer un esforç per entrar al món digital i vam crear un marketplace que es diu ‘Compro a Cambrils’ per incentivar a la compra online. Aquesta va ser una de les primeres mesures als mesos d’hivern quan estàvem tots més confinats. Per una altra banda, vam fer una campanya de foment del comerç de proximitat, ‘Estimo Cambrils, compro a Cambrils’, sobretot via xarxes socials. A mesura que la situació s’ha anat calmant, hem continuat amb algunes de les actuacions que estaven contemplades dintre del Pla de Dinamització Comercial. No s’ha pogut fer tota, però hem intentat mantenir el màxim de la campanya gastronòmica, amb les promocions dels diferents productes locals. De fet, aquestes setmanes hem estat preparant properes jornades gastronòmiques, que són la Fira del Vi, les Jornades dels Fideus Rossos i les de l’Oli Verge Extra de Cambrils.

En quin estat es troba actualment el teixit empresarial a Cambrils, sobretot pel que fa al sector turístic?

Malgrat la pandèmia i tots els altres inconvenients als quals ens hem hagut d’enfrontar, hem pogut comprovar que aquesta continuïtat en la nostra promoció ens ha fet resistir millor que altres. Tot i la mala situació de l’economia espanyola i catalana, crec que Cambrils l’any passat va fer millor estiu que altres municipis i aquest estiu també ha sigut força bo. Ha vingut molta gent del mercat espanyol i català. Evidentment, no hi ha hagut tants turistes internacionals, però hem pogut conservar el turisme francès. A més, hem tingut ple molts caps de setmana quan feia bon temps. Això és degut també a que tenim aquesta marca que ens representa com a ciutat, un bon comerç, una bona gastronomia i uns bons sectors d’allotjament. A banda de tots aquells que disposen d’una segona residència a Cambrils.

Com ha sigut la relació entre la Regidoria i els visitants de Cambrils amb les diferents iniciatives que heu proposat?

Des del punt de vista de la nostra estratègia, fidelitzar és una paraula molt important. Fidelitzar el nostre visitant i el nostre consumidor. L’altra paraula clau per nosaltres es despersonalitzar, i crec que estem aconseguint les dues coses. Quan fa bon temps, la campanya turística i el moviment econòmic de Cambrils al voltant del sector serveis comença per Setmana Santa i s’allarga fins ben entrat l’octubre. Llavors, el que ens caldria és únicament reforçar l’època de Nadal, per atraure gent que trobi interessant també els mesos d’hivern a la ciutat.

Quins són els següents passos que ha de seguir la Regidoria de Promoció Econòmica per seguir potenciant el sector econòmic de Cambrils?

S’han fet molts esforços durant la pandèmia i hem de seguir en aquesta línia. No podem baixar el llistó, l’hem de mantenir ben alt. A banda de la gran estratègia que ja he comentat, també vull destacar que hi ha una petita estratègia interna que és la que fem des de el Centre de promoció econòmica i d’allotjament d’empreses que es diu ‘Torre del Llimó’, el qual supera ja els quatre anys d’existència. En aquest centre, on hi allotgem fins a vuit empreses amb despatxos que els hi lloguem i que compta amb un espai de coworking, el que es fa és un suport a la cultura empresarial, per assolir nous i millors negocis a Cambrils.