President de l’Associació d’Agències de Viatges Receptives de la Costa Daurada
Josep Gallofré
23/02/2021
Les agències de viatge receptives han rebut de ple en la crisi del sector turístic a causa de la pandèmia. I més en els casos de destinacions de sol i platja, com és la Costa Daurada. Auguren que el 2020 han patit una reducció aproximada del 85% de la facturació. El seu desig, que es redueixin les restriccions de mobilitat per aconseguir introduir el concepte de destinació segura entre els seus clients per iniciar una recuperació, segons previsions, a partir del juny.
Quin percentatge aproximat d’afectació ha tingut la pandèmia sobre les agències de viatges receptives?
Basant-me en estimacions, el percentatge d’afectació durant el 2020 ha estat molt greu. El nostre sector en concret es basa molt en la lliure mobilitat de les persones i donades les circumstàncies de l’any passat ens hem vist greument afectats. Hem patit entre un 80 i un 85% de disminució. Sort que el principi de temporada encara ens va ajudar.
Creu que les agències de viatges receptives a la Costa Daurada poden ser el punt de partida per a la recuperació turística?
Som les empreses que contracten els serveis turístics als operadors i als clients d’aquests. La nostra tasca és oferir el màxim nombre d’establiments amb les millors condicions. Els que treballem en aquest sector, som clau. Estem en contacte directe i estret amb les empreses emissores de clients. Apropem el producte d’una forma molt dinàmica.
Un cop acabi la pandèmia, o es relaxin les mesures, quin tipus de promoció tenen plantejada?
No crec que la pandèmia acabi d’un dia per l’altre. Penso en una recuperació progressiva. Les promocions que fem hauran de relacionar-se amb la situació que es visqui al nostre territori i a la dels països amb els quals operem. No tindria sentit fer una promoció forta en segons quins mercats. Haurem d’analitzar bé la forma de promocionar-nos perquè tingui la millor efectivitat possible. L’opció ideal és comunicar als operadors turístics cara a cara i transmetre el sentiment de la destinació.
Tenim una excel·lent connexió amb tots els nostres clients i emissors potencials. Caldrà fer promoció, però progressiva en funció que la pandèmia rebaixi la seva virulència.
Treballen amb el concepte de destinació turística segura?
Sí. De fet ja va ser transmès l’any passat i ha de continuar així per donar seguretat i afermar la destinació. Després ha de ser el destí el que adopti les mesures sanitàries corresponents perquè sigui apreciat pels clients.
Les destinacions de sol i platja són de les més afectades per la pandèmia?
El problema és la mobilitat. Si no hi ha mobilitat, totes les destinacions turístiques queden afectades. En l’època que hi va haver un major moviment de persones per la disminució de les restriccions vam observar una tendència a l’alça de clients, la majoria nacionals. Crec que aquesta tendència canviarà quan el nostre visitant se senti segur a la destinació. Hem de ser nosaltres els que transmetem el concepte de destinació segura, però també les administracions i autoritats.
Preveuen poder treballar per Setmana Santa?
La Setmana Santa no l’acabo de veure. En el nostre destí el grup de Setmana Santa ha estat sempre el client nacional i joves que venen per esdeveniments esportius. Els dies anteriors a Setmana Santa ens visitaven més de 10.000 esportistes. Un es pot imaginar el que trobarem a faltar això aquest any. En conseqüència l’economia de la zona quedarà afectada. Tindrem Setmana Santa, recolzada pel client nacional i una part molt escassa de mercat internacional. No crec que fins al juny tinguem una temporada turística més o menys folgada, encara que ni de bon tros s’assemblarà a un any normal.
Dependrem de molts factors: mobilitat, permisos dels països emissors i que se’ls atorgui. Tot plegat sense descuidar la normativa a la qual els governs ens sotmeten. Serà determinant la situació de contagi aquí i a altres països i el progrés de la vacunació. Sense cap dubte seran reserves de darrera hora. Els nostres clients han après amb el temps que no poden contractar a llarg termini, ara mateix. Com saben que hi haurà places, ho deixaran per al final.
M’agradaria remarcar, també, que hi ha les reserves mitjançant bons extensibles. S’han fet d’un any i representa el valor dels diners de la reserva que va fer el client en el seu moment. D’aquestes n’hi ha moltes.
En termes econòmics, quina ha estat la facturació aproximada durant aquest 2020?
Els que ens asseiem en una taula per defensar un front comú, després som competència. Entre els nostres associats ha minvat un 85% la facturació. Al setembre, hi havia una pèrdua de més de 4.500 milions d’euros al sector turístic. Si analitzem els establiments que tenim a la Costa Daurada, imagina la minva en facturació que hem tingut. És un grandíssim desastre i una trista notícia.
Han parlat amb les administracions públiques?
Hi parlem constantment. Sempre ho fem, bé en qualitat de soci de la FEHT o d’agències receptives. El descontentament és generalitzat. No hi ha ajudes. O les que diuen que hi ha o no arriben, o són escasses i ridícules. Hi ha empreses sense facturar cap servei des de fa molt de temps i els impostos i lloguers no han estat perdonats. Hi ha hagut algun gest, però donada la magnitud de la tragèdia, l’ajuda és imperceptible. Aquesta situació provocarà que quan torni a haver-hi activitat tanquin molts establiments del sector turístic. No tinc paraules per expressar com s’han portat les administracions públiques amb el nostre sector.
Creu que el sector canviarà d’alguna forma després la crisi patida?
De tot s’aprèn. El turisme va estar al capdavant de l’economia durant la crisi econòmica de 2008, i avui ens hem vist minvats nosaltres. No podem fer previsions ni pronòstics, entre tots cal recuperar com més aviat millor la nostra activitat per sortir d’aquest mal son.
Després de tot el viscut, entrem de manera directa en una era digital en el mercat turístic?
Crec que sí. Va arribar fa temps per quedar-se entre nosaltres i ara s’ha incrementat. Avui dia es dinamitza més la connexió amb els establiments turístics en forma d’aplicacions en viu i en directe. Tot i això, cal mantenir un equilibri per no generar pèrdues.