cinta pasto turisme tarragona

De l’anarquia a la turismofòbia

Joan Calvet / President de l’Associació d’Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l’Ebre

25/5/2022

Dos anys sense pràcticament turisme. Un any que esperem que sigui realment el de l’inici de la recuperació. Però, seguim tenint un problema que, passi el que passi al món, mai les administracions hi posen solució: els allotjaments turístics il·legals. Aquesta anarquia provocada per les pròpies administracions, comporta dues greus problemàtiques: les estafes a clients i una massificació d’empreses i particulars en certes zones d’algunes poblacions que fa que es creï una certa turismofòbia a la societat.

Des de les associacions sectorials fem de policies i de detectius. Contínuament, passem denúncies a l’Administració de tots els casos d’allotjaments turístics no reglats que detectem, però gairebé mai arriben les sancions. Així doncs, les denúncies no serveixen per a res. Perdem tots els temps.

El desmesurat nombre d’allotjament turístic il·legal que creix per les zones més turístiques de les ciutats sense control és, sense dubte, la font principal de la turismefòbia i de molts altres problemes agregats, com són el dany a la imatge internacional a les nostres destinacions, deficiències greus de seguretat pública –ja que les autoritats no saben qui, ni quanta gent s’allotja en aquests habitatges-, problemes de convivència amb veïns per conductes incíviques… Problemàtiques que ens afecten a tots, als habitants locals i també als visitants. A més, comporten moltes estafes. Cada estiu comprovem com famílies arriben a les nostres oficines desolades perquè la reserva que havien fet no existia, era una estafa.

Tot i que les empreses associades posen mitjans i recursos, aquest model basat en l’economia submergida, sense regulació, ni inspeccions per part de l’Administració, xoca directament amb el model regulat, el que va aconseguir i segueix treballant amb molt d’esforç perquè el turisme sigui una de les indústries productives capdavanteres del país.

Apostem per les noves tecnologies i les plataformes en línia que faciliten el contacte entre visitants i allotjaments turístics, però òbviament, només amb els degudament legalitzats i registrats. Aquests sí que poden garantir la qualitat al servei que ofereixen. Només un sistema regulat, amb unes clares regles del joc que no tots comparteixen, en què els establiments que allotgen els visitants compleixen les seves obligacions en matèria de qualitat, seguretat, contractacions regulades de personal, pagament d’impostos i llicències… i que reben les corresponents inspeccions de l’Administració per verificar-ho, és el que pot garantir un model turístic que vetlla per la qualitat, per atraure famílies i visitants que busquen seguretat, serveis professionals i garanties que la seva estada i vacances seran inoblidables.

La desregulació evitarà que la recuperació del sector dels apartaments i habitatges d’ús turístic trigui més en arribar. Els Ajuntaments, la Generalitat i el Govern Central són els principals còmplices per la seva falta d’actuació, regulació i inspeccions per ordenar un sector que torna a estar descontrolat. Han d’actuar ja, o la massificació, la turismefòbia i l’economia submergida es continuarà expandint fins que la bombolla del turisme exploti.