T.T.T
27/05/2021

La jornada en línia ‘La gestió del talent en el sector turístic’ ha analitzat la capacitat de generar talent del sector turístic.

“En el gran ventall de perfils professionals que formen el capital humà en el sector turístic, en empreses i destinacions, és cabdal la fidelització del talent per donar resposta a reptes com la digitalització, la creació d’experiències innovadores, l’adaptació als canvis de la demanda i la satisfacció del turista”, destaca el director del Departament d’Innovació Turística del centre tecnològic Eurecat i catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat Rovira i Virgili, Salvador Anton Clavé, que ha inaugurat la jornada ‘La gestió del talent en el sector turístic’, juntament amb la directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Marta Farrero.

D’acord amb la presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Meritxell Roigé, “el talent és l’autèntic motor de la innovació i del canvi. Les organitzacions, siguin públiques o bé privades, han de procurar-se aquest actiu si volen ser competitives. Això és encara més evident al sector turístic, en constant renovació i on la competitivitat exigeix una visió transformadora, oberta i creativa”.

La jornada ‘La gestió del talent en el sector turístic’, organitzada pel Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona a Costa Daurada i Terres de l’Ebre, s’ha celebrat aquest dimarts i dimecres en format online.   

En l’anàlisi que ha realitzat sobre les claus i tendències per trobar talent en l’era post-Covid-19, el fundador i director general de Turijobs, Xavier Martin Canals, indica que “el sector turístic necessita avançar en molts àmbits per posicionar-se clarament com un sector encara més atractiu i, afortunadament, té els recursos per aconseguir-ho”. Martin enumera les tendències actuals en la gestió de capital humà que “es mouen cap a la cerca de talents amb lideratge, empatia i perfil digital”.

L’atracció d’empleats en l’àmbit del turisme ha estat l’eix de la conferència de l’experta en persones i HR freak, Ana Pombo, qui assenyala que aconseguir-ho “implica crear una marca forta amb la que els treballadors se sentin identificats i amb la que vulguin col·laborar”. Les claus que proposa a les empreses i organitzacions per aconseguir atraure talent i ser un referent són “aconseguir que la remuneració no sigui un assumpte que preocupi els empleats i inspirar-los amb un propòsit únic”.

La jornada ha comptat amb dues taules rodones. A la primera, celebrada dimarts, la presidenta de PIMEC Formació i Ocupació, Imma Estivill, el cofundador i CEO de Happyforce, Alex Ríos, la responsable de Recursos Humans del Madrid Marriott Auditorium & Conference Center, Cristina Andrés Andino, i el director de l’Institut Escola Hoteleria i Turisme de Cambrils, Jordi Jardí, han analitzat els reptes i les oportunitats de la gestió del capital humà en turisme, sota la moderació del gerent del CoE in Tourism Innovation, Ignacio de las Cuevas.

D’altra banda, en el debat de la segona taula rodona, el president de l’Associació Catalana de Professionals de Turisme i director de Guitart Hotels, Roberto Torregrosa, el director de RRHH del Càmping Sangulí Salou, Xavier Pérez, i el Senior People Business Partner Spain de La Roca Village, Àlvaro de Viguera, han compartit estratègies d’atracció i gestió de persones en turisme, amb la moderació del vicedegà i responsable de gestió de pràctiques de la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, Jesús Angla.

Taller de turisme pràctic sobre la gestió del talent en turisme

Per aprofundir en les principals eines i recursos de gestió de persones i de projectes per potenciar el talent en el sector turístic, així com per treballar com potenciar l’apoderament professional i els equips de treball cohesionats, se celebrarà el mes de juny el Taller de Turisme del LABIIT ‘Eines per a la gestió del talent en el sector turístic’.

Impartit pel psicòleg d’empresa i consultor Xavier Plana, les places són limitades i cal inscripció prèvia. El Taller de Turisme tindrà lloc el 9 de juny al matí amb una sessió per a Costa Daurada que se celebrarà a la Facultat de Turisme i Geografia de la URV i el 10 de juny amb una sessió a les Terres de l’Ebre, a les instal·lacions del Museu de Tortosa.

S’hi tractaran aspectes com les eines per focalitzar-se en el desenvolupament professional en l’activitat del turisme, estratègies per reforçar la responsabilitat individual i professional o els recursos i eines disponibles de gestió de persones i projectes, orientats al rendiment i l’excel·lència del sector turístic.

Més informació sobre la jornada aquí

Més informació sobre el taller de turisme aquí