El Projecte RESETTING: impuls a la transició digital i ecològica de 14 pimes turístiques tarragonines
Ignacio De las Cuevas / Coordinador del projecte RESETTING i responsable de Partenariats Globals i Innovació Turística de Consultoria tecnològica d’Eurecat
29/05/2024
Tarragona ha acollit la conferència final del projecte RESETTING, una iniciativa finançada per la Unió Europea amb l’objectiu de revitalitzar els models de turisme sostenible a través de la digitalització i les tecnologies innovadores. Aquest projecte, que es tancarà d’aquí a un mes, ha tingut un impacte transformador notable en les petites i mitjanes empreses turístiques seleccionades, un total de 60 a nivell europeu i 14 a la demarcació de Tarragona, que en global han rebut més de mig milió d’euros.
En primer lloc, cal remarcar que es van seleccionar 60 pimes, a les quals se’ls van proporcionar entre 7.000 i 9.000 euros per a emprendre la seva doble transició digital i ecològica, una subvenció que ha ajudat significativament a aquestes empreses a transcendir i canviar la seva mentalitat. L’impacte d’aquest suport financer ha estat profund, ja que ha permès que les pimes adoptin tecnologies digitals avançades i pràctiques sostenibles que, d’una altra manera, haurien estat inaccessibles. Aquesta transformació no només millora la seva competitivitat, sinó que també contribueix a un turisme més sostenible i respectuós amb el medi ambient.
En segon lloc, en aquest moment crucial, quan el projecte està arribant a la seva conclusió, estem en procés de monitorar els avenços realitzats per aquestes 60 pimes, de les quals 14 operen a la demarcació de Tarragona. Aquesta avaluació continuada ens permet veure els resultats tangibles del projecte i ens confirma que els impactes han estat molt positius. Les pimes s’han digitalitzat, han ampliat els seus horitzons i ara formen part d’una comunitat innovadora en línia activa i compromesa. Aquestes xarxes no només proporcionen suport continuat, sinó que també fomenten la col·laboració i l’intercanvi de bones pràctiques entre empreses de diferents regions i sectors, com el turístic.
Finalment, una de les grans fites del projecte RESETTING ha estat ajudar a desmitificar les complexitats de la burocràcia europea pel que fa als tràmits necessaris per rebre fons. Moltes pimes es troben desbordades davant la complexitat dels procediments administratius i els requisits de documentació. No obstant això, el projecte ha proporcionat assessorament i suport pràctic per facilitar aquest procés, demostrant que accedir a fons europeus pot ser un procés més accessible. Aquest acompanyament ha estat essencial per fomentar la participació de les pimes en futurs programes de finançament europeu.
En conclusió, el projecte RESETTING ha estat un motor de canvi per a les pimes tarragonines i europees que han participat a la iniciativa. Amb un finançament relativament modest, ha aconseguit impulsar una transformació digital i verda significativa, crear una comunitat de suport i col·laboració entre empreses i organitzacions turístiques, centres tecnològics i institucions acadèmiques, i fer més accessibles els ajuts europeus. Amb el suport adequat i treballant de forma conjunta, els petits grans de sorra poden contribuir a construir un futur més sostenible i digital per al turisme europeu.