President de l’Associació Hotelera de la Província de Tarragona
J.A.D
18/01/2020
El passat mes de desembre es va presentar l’Associació Hotelera de la Província de Tarragona, un nou organisme que pretén ser el referent del sector a les comarques de Tarragona. Amb 130 membres associats, ha elaborat un ampli decàleg d’intencions amb la voluntat d’integrar a tot el sector.
Quins han estat els motius per a crear l’Associació Hotelera de la Província de Tarragona?
Bé, per saber on som i com hi hem arribat, cal anar 41 anys enrere, a la creació de l’AEHT. Ja fa molts anys que l’AEHT vetlla pels seus associats, tant restauradors, com hotelers.
Però en els darrers anys l’AEHT ha dedicat molts esforços a la creació d’associacions locals i comarcals arreu de la província per representar tota la diversitat del territori.
Avui fem un pas més, amb la creació d’aquesta associació sectorial que aglutina a més de 130 hotels i allotjaments turístics associats a l’AEHT, des d’hotels urbans, fins a hostals familiars; des de la costa fins a l’interior, des del Baix Penedès, fins a les Terres de l’Ebre.
Creiem que com a associació tenim l’obligació de donar veu al sector, i fer-ho de forma unificada i plural. De fet, quan hem estat creant aquesta junta, la reacció de tothom ha estat unànime i ha sigut la de: “això feia falta”. Feia falta veure’ns, interactuar i posar en comú necessitats i sensibilitats. Feia falta unir i estructurar la vessant hotelera de l’associació per enfortir-la i per no perdre oportunitats.
Li falten veus al sector?
La veritat es que veus sempre en falten; l’important és vetllar per la totalitat i la diversitat de les veus, ja que les necessitats d’un hoteler de la costa, no són les mateixes que un hoteler d’interior, i per això és molt important escoltar a tot el sector, ja que les necessitats de cadascun no son sempre les mateixes.
Volem trencar amb la visió que només som un destí de vacances de sol i platja. Volem trencar amb la imatge que a la província només hi ha Salou, Cambrils i La Pineda. Som Conca, som Terres de l’Ebre, som Camp, Priorat, Tarragona, Reus, Penedès…
Malgrat ser una idea de l’Associació d’Empresaris d’Hosteleria, la nova plataforma serà plenament independent?
La creació d’aquesta associació, és formar part del paraigua de l’AEHT, no pot ser d’una altra manera, hem d’aprofitar l’experiència dels professionals que porten molts anys al sector, i intentar aprofundir dins del sector hoteler.
No creiem en la separació total, però si que ens ha de servir per concentrar tots els esforços i treballar molt més el detall del sector hoteler.
Començar amb més de 130 establiments adherits és ja una bona base…
Lògicament el volum de més de 130 hotels i allotjaments turístics associats des d’hotels urbans, fins a hostals familiars; des de la costa fins a l’interior, des del Baix Penedès, fins a les Terres de l’Ebre ho diu tot, però el que encara diu més és que la junta que formen aquesta Associació, és una junta de 20 hotelers molt representatius de les nostres comarques
És un honor veure com hotels tan destacats, històrics i representatius de la diversitat del nostre territori es sumen a aquest projecte
Quins objectius es marca en aquesta primera etapa la junta que presideix?
Farem reunions trimestrals per recollir les necessitats, inquietuds i demandes de cada portaveu, i treballarem per solventar-les.
Amb la força d’aquesta junta i de més de 130 establiments recolzant-nos, hem de ser capaços de capgirar la marca territori i que tots ens hi sentim representats. Com a Associació, tenim el deure de potenciar un altre tipus de turisme i de sentir-nos representats per les marques que ens promocionen. Volem aconseguir que es potenciï el turisme urbà i de negocis, que es posi en relleu el turisme d’interior amb destins com La Conca, l’Alt Camp o el Baix Penedès; volem que es tingui en compte el turisme esportiu com a mercat estratègic. En definitiva, volem deixar de limitar-nos a ser només una destinació de vacances i temporal de sol i platja.
«Les ajudes al sector durant aquesta pandèmia han estat molt minses, i molt irregulars»
Busquen ser el referent hoteler a les nostres comarques?
Els nostres objectius van més enllà de la promoció d’una marca turística renovada i representativa de la diversitat territorial. Volem convertir-nos en portaveus de referència de la realitat hotelera pels mitjans de comunicació. No pot ser que la única referència sigui Salou, perquè és una realitat molt important, però no ens representa a tots. Naixem, doncs, amb l’objectiu de transmetre què passa als hotels del Delta, de la Terra Alta o als de Valls. Som interlocutors i portaveus de referència perquè xafem el terreny i perquè coneixem la realitat de tota la província i hi estem en contacte de forma permanent.
També treballarem la formació. Volem donar cobertura a totes les necessitats formatives concretes dels hotelers, i seguir professionalitzant encara més el sector.
I per últim, ens focalitzarem en vehicular la relació amb les administracions a través d’aquesta nova associació que representa la totalitat del territori. Una veu única que facilitarà la relació i el sorgiment d’iniciatives d’interès per a tots.
La diversitat de la junta és una clara representació de la diversitat del sector hoteler. Junts farem una feina magnífica. Necessitàvem que nasqués l’Associació Hotelera de la Província de Tarragona, i no podíem haver trobar millors companys de viatge.
En el nivell d’ajudes, som aquí igual que en la resta de l’Estat o el que veiem en altres països?
Cal dir que cada país és un món, i les necessitats de cada sector a cada país són molt diferents.
Els motors econòmics del nostre país, crec que els tenim clars, som un país de serveis, on el sector turístic, el de restauració i l’hoteler, destaquen entre d’altres.
Tots sabem que un nombre molt important de famílies viuen del sector turístic.
La nostra preocupació actualment, o mes ben dit des del passat mes de març de 2020, o sigui, ja parlem de quasi onze mesos, és que no podem gestionar els nostres negocis com sempre. La restauració i l’hostaleria han estat dels sectors mes perjudicats d’aquesta pandèmia, i creiem que les subvencions, o ajudes, no han estat a l’alçada de les necessitats del nostre sector.
Les ajudes han estat molt minses, i molt irregulars.
Cal dir que cada país és un món, i les necessitats de cada sector a cada país són molt diferents. Els motors econòmics del nostre país, crec que els tenim clars, som un país de serveis, on el sector turístic, el de restauració i l’hoteler, destaquen entre d’altres.
Hem complert amb totes les mesures de seguretat que ens van indicant des de sanitat, hem invertit en gel hidroalcohòlic, amb guants, amb mampares protectores, amb productes específics pel Covid19, hem reduït l’aforament, hem separat les taules a mes de dos metres entre elles…
Tot i així, hem estat més dies tancats que oberts, i el que ens ha fet mes mal, per a arrodonir-ho ha estat el confinament comarcal, o en alguns casos local.