T.T.T.
23/01/2024

Els «platillos» de Cambrils Gastrotour, la fira Romesco & Drinks i els menús «Cambrils amb gust de mar» són les principals novetats del 2024 .

Cambrils ha presentat avui un pla anual per potenciar la capitalitat gastronòmica que contempla més jornades gastronòmiques i accions promocionals que mai, incorpora tres noves propostes relacionades amb els productes de proximitat de qualitat i receptes autòctones, recupera la ruta de la tapa i reforça la col·laboració entre l’administració pública i els sector privat.

L’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa; la regidora de Turisme, Camí Mendoza, i la regidora de Promoció Econòmica, Neus Cárdenas, han presentat aquest migdia la nova estratègia i les 15 accions previstes, amb el vicepresident de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Cambrils, Jordi Tranquillo; el president de la Cooperativa Agrícola, Pau Serra; la secretària de la Confraria de Pescadors, Clàudia Masdéu, i el director de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, Jorge Gómez.  

L’alcalde de Cambrils ha destacat l’aposta decidida de l’Ajuntament per la gastronomia i ha afirmat que és un sector clau per l’economia i el turisme que dona singularitat a Cambrils. Clúa també ha posat en valor les aliances amb la Cooperativa Agrícola, la Confraria de Pescadors, l’Associació d’Empresaris de l’Hostaleria i l’Escola d’Hosteleria i Turisme de Cambrils.

Per la seva part, la regidora de Promoció Econòmica ha explicat que el nou calendari és fruit del treball conjunt amb el sector i inclou un rècord d’accions gastronòmiques. Neus Cárdenas ha reivindicat les arrels, la història i la identitat de Cambrils, ha lloat la capacitat de la restauració per cercar l’equilibri entre tradició i innovació i ha repassat les principals novetats del calendari, que potencien els productes locals i de qualitat cambrilencs i del territori.

A continuació, la regidora de Turisme ha parlat de la gastronomia com a element identificador que aporta valor i diferenciació a la destinació. Per aquest motiu, Camí Mendoza ha afirmat que cal seguir apostant per millorar la competitivitat del sector i enfortir el posicionament de Cambrils com a Capital Gastronòmica de la Costa Daurada, al municipi i a les fires.

El president de la Cooperativa ha agraït el suport en la promoció dels productes cambrilencs i ha posat en valor la feina de la pagesia per produir matèria primera de qualitat, mentre que Jordi Tranquillo ha recordat que Cambrils és l’únic municipi que té els quatre sectors: cooperativa, confraria, associació de restauradors i escola.

La secretària de la Confraria ha afirmat que la pesca dona un valor afegit a Cambrils i que cal promocionar els productes i alhora transmetre aquesta essència i identitat. Per acabar, el director de l’Escola d’Hoteleria ha insistit en la importància de treballar en equip per aconseguir els millors resultats.

Les principals novetats del calendari són els «platillos» de Cambrils Gastrotour, la fira Romesco & Drinks, els menús «Cambrils amb gust de mar» i la recuperació de la ruta de la tapa. Per començar, Cambrils Gastrotour és una promoció especial de «platillo» amb vi o cava amb al patrocini de Raventós-Codorniu que oferiran els bars-restaurants tots els dijous de l’any.

La nova fira Romesco & Drinks, que es portarà a terme el mes maig, combinarà degustacions gastronòmiques de romesco amb cervesa artesana i cava, artesania local, música en directe i oferta lúdica familiar. A més, es recuperarà el mític concurs cambrilenc de Mestres Romescaires.

El mes de  novembre també s’incorporen al calendari les jornades «Cambrils amb gust de mar», amb menús protagonitzats per tres peixos que pesquen habitualment les barques cambrilenques: la canana, la gamba blanca o el seitó. Aquestes jornades començaran i acabaran amb una degustació popular al port de la mà de la Confraria de Pescadors amb la col·laboració de la Cooperativa i els restauradors.

El calendari també manté les ja consolidades jornades de la Galera, l’Encarxofa’t a Cambrils, les Jornades del Romesco, les visites guiades a la Confraria de Pescadors durant l’estiu, el Festival del Vi i la Gastronomia i les jornades de l’Oli Nou.

Pel que fa a les accions promocionals nacionals i internacionals, l’any ha començat amb Madrid Fusión, que s’inaugura demà, i continuarà amb una nova edició del programa Gastromòbil de Canal Reus. El juny també s’ha previst un showcooking internacional sota el paraigües de Saborea i la fira Taste of Dublin.

Cal destacar que el producte local i de proximitat, i en especial l’oli de Cambrils, el peix fresc de la Confraria i l’agricultura ecològica, tindran el protagonisme central de tots els plats i showcookings dels xefs de Cambrils a les fires i esdeveniments gastronòmics.

L’objectiu d’aquest calendari impulsat pel Departament de Promoció Econòmica i el Patronat de Turisme és continuar potenciant la gastronomia com un actiu actual i amb visió d’estratègia de futur de Cambrils.