cinta pasto turisme tarragona

Salou, Cambrils i La Pineda, la locomotora del sector turístic que ara necessita ajuda

Jaume Orteu / President de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda

Ben és sabut que la zona central de la Costa Daurada, on es troben les poblacions de Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda són el rovell de l’ou del sector turístic de la nostra província. Només els hotels d’aquestes poblacions ofereixen més de 52.000 places -és a dir, el 75% del total de llits que hi ha als hotels de la província-, distribuïdes entre uns 90 hotels, la majoria de 4 estrelles i totalment reformats en els darrers cinc anys després de grans inversions realitzades. Aquesta dada del nombre d’allotjaments, juntament amb tota l’oferta complementaria de magnífiques platges, serveis, activitats, els millors parcs temàtics del sud d’Europa i el fantàstic tracte humà que s’ofereix als visitants, ens han portat a ser una destinació turística líder al Mediterrani.

També és ben sabut que el sector turístic és el que genera la part més important del PIB de Tarragona, un 25% aproximadament. Així doncs, podem afirmar amb rotunditat que la Costa Daurada Central  -Salou, Cambrils i La Pineda- és la principal locomotora d’aquest sector i, en conseqüència, de tota la indústria de serveis de la província de Tarragona. Els hotels d’aquestes poblacions són els que més visitants allotgen, els que fan que l’aeroport de Reus també tingui trànsit aeri gràcies als contractes amb la touroperació europea, s’hi ofereixen més de 10.000 llocs de feina directes… Ara, sense cap mena de dubte, ens trobem en el moment més difícil de tota la història del nostre sector. Molts dels nostres hotels fa més de 15 mesos que estan tancats i, desafortunadament, encara no podem preveure quan reobrirem. Aquest estiu més del 50% dels hotels de la Costa Daurada Central no han pogut obrir per la falta de visitants. Una dada mai vista. Som conscients que, si els hotels de Salou, Cambrils i La Pineda estan tancats, la principal locomotora socioeconòmica de Tarragona està aturada i, per tant, les conseqüències que se’n deriven són molt dures per a tothom, tant per a les famílies que hi treballen, com per a les empreses proveïdores i tots els seus treballadors.

Però, tot i això, tot i estar vivint els pitjors moments de la nostra història, el sector no està tocat de mort, ni de bon tros, i encara que alguns polítics s’hi entestin, aquesta pandèmia tampoc canviarà el nostre model turístic -de famílies de tot Europa que vénen a gaudir del nostre sol, platges i de l’oferta complementaria-. Com a mostra del nostre potencial, només cal comprovar com, a més de totes les reformes fetes els establiments, en els darrers anys també s’han inaugurat nous hotels a la zona i, el més important, ara mateix també n’hi ha en construcció, tant a Cambrils, com a Salou. A més, existeix la possibilitat que una gran marca internacional com Hard Rock s’implanti també en el nostre territori, un fet que d’altres destinacions frisarien per tenir.

Però ben cert és que, davant d’aquesta incertesa sobre quan amainarà la pandèmia, necessitem que les administracions públiques ens ajudin a sobreviure, que ens ajudin de veritat a conservar la indústria turística perquè torni a brillar quan comencem a veure la llum; ens calen mesures urgents i eficients que ens ajudin a gestionar aquest temps d’incertesa per mantenir-nos forts com a sector, conservant totes les empreses que generen riquesa i treball i podent continuar essent una destinació líder al món.

Per què, sí, cal repetir-ho, per què hi ha molta gent que encara no s’ho creu, però, Salou, Cambrils i La Pineda són destinacions turístiques líders al món i, tan bon punt puguem rebre visitants, ràpidament tornarem a posar-nos en marxa a tota màquina per seguir sent la locomotora que tot el teixit turístic, social i econòmic de la província necessita.